Niclas Wargren, åklagare i målet, vill att samtliga åtalade döms till böter. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Lundsbergsrättegången avslutad – åklagaren vill att alla får böter

2:02 min

I dag avslutas rättegången mot de sammanlagt tio personer som åtalats för nollingen på internatskolan Lundsberg i augusti förra året, då en elev brändes med ett strykjärn. Två av de åtalade kommer från nordvästra Skåne. Åklagaren vill att samtliga ska dömas till böter.

– Jag menar att det som de här eleverna gjort mot de yngre eleverna objektivt sett är ett hot. Jag menar att deras avsikt varit att skrämma eleverna, det är det som de velat uppnå. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man försöker vinkla det här på andra sätt. Jag kan inte se något annat syfte än att de ville skrämmas.

Det handlar om en lördag i augusti förra året, terminens första disco skulle äga rum på skolan. För att komma in på discot skulle de yngre eleverna ha ett "existensbevis", det vill säga ha genomfört en nollning, enligt det som framkommit i rätten. Nollningen slutade med att en 14-årig förstaårselev blev brännskadad av ett strykjärn.

Under rättegångens tre dagar har mycket handlat om de attityder och traditioner som finns på skolan. Den anställda som är åtalade för att ha gett eleverna sitt godkännande till att använda strykjärnet under nollningen menar att han kände sig "kidnappad i situationen" eftersom den dåvarande rektorn gett sitt godkännande till en spännande nollning. Han hade inte, hävdade han, mandat att säga nej till nollningen eftersom skolan är toppstyrd.

Av de nio eleverna kommer en från Råå och en från Viken. Samtliga åtalade elever säger att de kände en press att genomföra en traditionsenlig nollning på de nya yngre eleverna. 

Försvarsadvokat Johan Åkermark som företräder den elev som satte i strykjärnets kontakt i eluttaget ogillar åtalet likt det övriga försvaret:

– I svensk rätt är det inte olagligt att vara klantig eller fumlig. För att man ska bli straffad för oaktsamhetsbrott så krävs det en mycket högre grad av oaktsamhet.

Varför genomförde de nio eleverna nollningen?

– Det har varit en väldigt stor press på dem. De har egentligen inte velat göra detta, säger Johan Åkermark.

Men varför gjorde de detta trots att de inte hade någon lust?

– De haft en press på sig. Både från skolans ledning och från andra äldre elever som pressat dem och krävt att de ska genomföra det här, säger Johan Åkermark.

Samtliga nio elever som åtalats för olaga hot alternativt ofredande nekar till brott. Två av dem åtalas dessutom för vållande av kroppsskada. Även den anställde som åtalats för medhjälp till olaga hot, alternativt olaga hot, har nekat till brott under rättegången.

Samtliga misstänktas advokater yrkade på att åtalet ska ogillas.

Värmlands tingsrätt kommer att meddela sin dom om två veckor, den 24 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista