Foto: Johan Nilsson/TT
Öresund

Misstänkt kofartyg seglar genom Östersjön igen

Dansk polis: "Vi vet att fartyget har haft död kreatur ombord"
1:40 min

De döda kor som flutit i land längs Skånes och Danmarks kuster kommer från ett libanesiskt fartyg som råkade ut för en storm under sin seglats. Det här tror den danska polisen, som däremot inte kan stoppa fartyget när det seglar genom Östersjön i dag igen.

– Vi vet var skeppet är och att det har seglat från Klaipeda och kommer att segla genom Östersjön i dag men ärendet är inte av så allvarlig karaktär att man vill stoppa ett fartyg på internationellt farvatten. Det vill man inte, säger säger John Andersen, vakthavande befäl på polisen i Sydsjälland och Lolland-Falster.

Dansk och svensk polis kan bara se på när det libanesiska fartyget seglar förbi i Östersjön igen, från hamnen i Litauen. Det krävs nämligen att den danska polisen tar kontakt med libanesiska ambassaden i Danmark för att kunna undersöka fartyget. Det har man inte hunnit göra än och enligt John Andersen har polisen därför inte heller fått ta kontakt med någon i besättningen.

Hur kan man då vara säker på att det är rätt fartyg?
– Det är vi inte heller nu, vi har bara misstankar så det får vi undersöka. Men vi vet att fartyget har haft död kreatur ombord och att de har försökt bli av med djur, säger John Andersen.

Besättningen försökte bli av med ett antal döda djur när fartyget lossade i en hamn nära S:t Petersburg. När de nekades tror polisen att besättningen istället slängde korna överbord i höjd med Bornholm.

Det är tillåtet att slänga döda djur överbord ute på öppet hav, men inte i Östersjön. Därför hoppas polisen att man så småningom ska kunna bötfälla det skyldiga redieriet.

– Om det är det fartyget kan vi skicka böter. Det är det gör när någon har brutit mot bestämmelserna. Sedan har vi också haft utgifter för att frakta bort de döda djuren från stränderna. Det ska man självklart också betala, säger John Andersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".