Jan Svärd vill helst se att tomten blir bebyggd, men först städad. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Nya krav på att städa skräpig ödetomt vid Lönngatan

Bostadsrättsförening: "Det är en olägenhet för oss"
1:38 min

I flera år har en stor tomt vid Lönngatan i Malmö stått öde och obebyggd. Bostadsrättsföreningen som har husen intill kräver nu återigen att kommunen ser till att ägaren städar upp.

– Folk har börjat kasta sopor här. Det är inte bara trädgårdssopor, utan det är även hushållssopor som man kastar. Det är en olägenhet för oss, säger Jan Svärd som är ordförande för bostadsrättsföreningen Cykeln.

Det är skräpigt och ruffigt på ödetomten i kvarteret Cykeln. Planket som står längs Lönngatan är delvis raserat. Intill ligger Kastanjeskolan. Jan Svärd oroar sig för att barn ska ta sig in. Han, som själv har varit kommunalråd, har i flera år krävt att kommunen ska se till att det städas. Det har hjälpt någon gång, men nu är det lika illa igen.

Marken ägs av Fastighets AB M Billberg. Där säger styrelseledamoten Sven-Erik Olsson till P4 Malmöhus att det ska städas och att man väntar på en detaljplan som ska bli klar i vår för att förverkliga de byggplaner man haft i flera år, utan att det hänt något. Men detaljplanen är vilande hos kommunen, som väntar på att markägaren ska visa att det finns pengar att bygga för.

– Nu har det gått så långt att vi har börjat vänja oss vid utsikten här. Det är inte bra, säger Jan Svärd.

Kommunen kan inte tvinga en fastighetsägare att bygga, bara att hålla ordning på tomten. Ett sådant krav är nu på gång - igen. På tisdag ska frågan upp i stadsbyggnadsnämndens presidium.

– Vi har haft andra fall i Malmö, där det känns som det har tagit evighets tider, men där det har gått till ett slut, säger Carina Svensson (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden.

Men ni äger inte marken?
– Nej, vi gör ju inte det. Men det finns sanktionsmöjligheter överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".