Malmö

SSU fördömer misshandel av medlem

SSU Skåne: "Ingen ska behöva vara rädd"
1:19 min

Det kommer starka reaktioner både från SSU centralt men också lokalt mot att en av deras 16-åriga medlemmar i Malmö ska ha blivit misshandlad.

Enligt Filip Roslund som är ordförande för SSU i Skåne, har den 16-åriga tjejen tydligt tagit avstånd mot bland annat rasism och enligt honom finns det ingen tvekan om att det var högerextrema som låg bakom attacken.

– De angrep tydliga antirasistiska och feministiska uttalanden som hon har gjort och när man har den angreppsvinkeln, säger han.

– Det är oerhört allvarligt att en av våra medlemmar blir attackerad bara för att hon har uttryckt sig tydligt antirasistiskt. Hon har vågat stå upp för antifascism och feminism och det ska ingen behöva vara rädd för att göra, säger Filip Roslund.

Enligt Gabriel Wikström, ordförande i Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU), är det första gången något liknande händer.

– Vi har sett hot i samband med demonstrationer och mot högprofilerade medlemmar. Men att man angriper någon mitt på dagen på det här sättet för att hon för snart ett år sedan har hållit ett tal mot rasism har vi inte upplevt tidigare, säger han till TT.

Det är ännu för tidigt att säga hur händelsen kommer att påverka förbundets säkerhetsarbete, enligt ordföranden.

– Det är något vi får diskutera med polisen. Vårt ansvar är att vi hela tiden har en medvetenhet om de hot som kan ha att göra med vårt politiska engagemang, men jag tror att varken vi eller hon kunde föreställa sig att det här skulle hända.

Fallet utreds nu av Skånepolisens hatbrottgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".