Skåne

Kriminella mc-gäng har bytt bana

Polis:"Det är mycket ekonomisk brottslighet"
1:49 min

Trots att de traditionella mc-gängen Hells Angels och Bandidos inte längre syns lika mycket så är de långt ifrån overksamma i Skåne.

– De begår fortfarande brott men det är en annan typ av brott, det är mycket ekonomisk brottslighet och de har medhjälpare som gör skitgörat, säger Patrik Andersson, spaningsledare på länskriminalen.

Gäng har kommit och gått som Black cobra, Outlaws och Brödraskapet. Men två av de stora aktörerna finns kvar i Skåne: Hells Angels och Bandidos och de kan nu vara på väg att få en ny konkurrent i form av holländska Satudarah som flyttat in i Köpenhamn och kan ha ett tiotal medlemmar i Malmö.

– Det är individer som har ingått i de kriminella nätverken som har funnits sedan tidigare. De började i Black cobra sedan har de varit med i Outlaws och tillhört andra fraktioner, säger Patrik Andersson.

Under operation Alfred och Olivia har polisen framgångsrikt försökt störa mc-gängen - men bytt taktik och i högre grad intresserat sig för vad enskilda medlemmar sysslar med. Det har lett till en rad domar för bland annat vapenbrott, narkotikabrott, olovlig körning eller stölder. Och tillslagen i Bandidos båda Malmölokaler brukar alltid ge resultat.

– Nästan varenda gång hittar vi vapen eller ammunition, vid något tillfälle hittade vi spängmedel och vi hittar alltid narkotika, i olika former, i klubblokalerna, säger Patrik Andersson.

Vad är förklaringen till det?
– Många av dem som är med i de här klubbarna har ett missbruk, dels av tung narkotika och dels vad de själva kallar partydroger, men det är ett missbruk, helt klart, säger Patrik Andersson.

Gängen har också stora förgreningar in i krogbranschen och där försöker polisen också hitta nya vägar för att komma åt kriminialiteten, genom att följa pengarnas väg.

– Via ett samarbete med andra myndigheter försöker vi kartlägga vem som äger vad och pengarnas väg och vem som i så fall stoppar vinsten i fickan i slutändan, säger Patrik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".