Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Blåst och halka när vintern slår till

Meterolog: "Det är kallare väder på gång"
1:13 min

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindar och enligt Christer Bengtsson på SMHI så kommer blåsten att öka under eftermiddagen.

– Det är risk för hårda vindbyar in över Skåne, och det är upp till 21 meter i sekunden. Det är framför allt under eftermiddagen som den här nordvästvinden tar i. I kväll och i natt avtar den ganska snabbt. Men å andra sidan är det kallare väder på gång och vi har en övergång till minusgrader, säger Christer Bengtsson, meterolog på SMHI.

De här minusgraderna kan komma att ställa till det. Under morgonen har Trafikverket varit ute och saltat i förebyggande syfte på Österlen och man fortsätter under eftermiddag/kväll med att salta även i norra delarna av Skåne. Att vädret snabbt växlar från att ha varit ganska milt till minusgrader gör att det kan frysa på snabbt på de bitvis blöta vägbanorna.

Kan man se någon snö i horisonten?
– Ja, nu kommer kalluften ner och vi får vinter under ett antal dagar. Redan i morgon har vi ett nytt moln- och nederbördsområde på gång och det kommer västerifrån. Snöfallet håller i sig en bit in på natten. Inga jättemängder men säkert några centimeter och då blir det lite vitt, säger Christer Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".