Skåne

Döda kor måste bli en väckarklocka

1:43 min

Hela branschen får en smutsig stämpel efter fynden av döda kvigor längs Skånska sydkusten och därför är det viktigt att dumpningen utreds ordentligt av myndigheterna - det menar skånsk uppfödare:

– Jag reagerar själv väldigt negativt, säger Karin Eriksson på företaget Ugerups Export som under många år har handlat med dräktiga kvigor från Sverige:

– Jag har hållit på under 15 år och det viktigaste var att djuren skulle komma fram i ett väldigt gott skick. De ska vara lyxvara i det land de kommer fram till så att de kan bygga upp en bra fin besättning och att de skurit av öronen på dem tyder på att det är något man försöker dölja.

På världshaven finns tusentals fartyg, så kallade Live Carriers, som ständigt transporterar levande nötkreatur, får och getter. Ofta under flera veckor på oceangång. En del passerar också Öresund och Östersjön. Men den svenska exporten är obetydlig, säger Karin Eriksson.

– Själv hade jag ingen export alls i fjol på grund av att vi hade stärkt valuta och Smallenberger. Året innan skickade jag 500 och de gick med flyg till Pakistan och det är ett lindrigt sätt att skicka djur, det går ju snabbt, säger Karin Eriksson som inte tror att det är svenska kor som flutit i land:

– Nej, det tror jag inte. Det jag tror är att det är kor från Amerika som går med båt till Ryssland. Dels har man hittat något märke som inte var av plast och de flesta europeiska kor märks med plastbrickor, men däremot i USA har man metallbrickor och det är ju känt att det gått 140 000 kor till Ryssland, där man försöker bygga upp stora mjölkbesättningar. Jag tycker inte alls om det här för då tror man att alla transporter går till på det här viset eller är vanskötta.