Kostnaden för inhyrda läkare ökar. Foto. Bertil Ericson/TT
Skåne

Kostnad för hyrläkare stiger

1:40 min

Det går trögt för landstingen att minska sina behov av hyrläkare. Sveriges Radio har jämfört
kostnaderna 2013 med 2010 och i 12 landsting ökade kostnaderna, som mest med 40 procent. Region Skåne är inget undantag.

– Det handlar om patientsäkerhet, kontinuitet och hur vi ska klara rekryteringen framöver. Det är inte bra att ha en hel vårdcentral med bara inhyrda doktorer och det kommer nya var femte vecka, säger Agneta Jöhnk är chef för arbetsgivarfrågor på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

För två år sen tog SKL beslut om att kostnaderna för inhyrd personal i vården skulle halveras fram till år 2014. Men i Region Skåne, liksom i många andra landsting, har det gått åt andra hållet. Om man jämför januari till november 2010 med motsvarande period 2013 så har kostnaderna för hyrpersonal ökat med 28 miljoner - och 2013 betalde man 145 miljoner för hyrpersonal under samma period.

Det är framförallt Psykiatri Skåne som har ökat. Där har kostnaderna fördubblats under samma period. Alltså helt emot SKLs riktlinjer. Men det finns också de som har klarat målet. Centralsjukhuset i Kristianstad har kapat sina kostnader med två tredjedelar och Ängelholms sjukhus med nästan hälften. Men trots vissa ljuspunkter så tror inte att Agneta Jöhnk att det kommer bli ändring under nästa år.

– Nej det tror inte jag. Om det inte vidtas väldigt radikala åtgärder och det har ju inte landstingen gjort hittills, säger Agneta Jöhnk.

Istället pratar hon om en halvering till år 2015 eller 2016 och det finns ett antal åtgärder som hon tycker att landstingen och regionerna kan ta till.

– Dels har vi fått flera ST-platser, alltså specialistutbildade läkarplatser och det som också talar för är att man har fått mer fokus på frågan. Arbetsgivaren måste bli bra på att behålla den personalen man har med bra löner, bra arbetsmiljö och bra karriärmöjligheter, säger Agneta Jöhnk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista