Foto: Henrik Montgomery / TT
Skåne

Regionen: Utan hyrläkare får du inget läkarbesök

1:36 min

Trots att Region Skåne en längre tid försökt minska kostnaderna för bemanningspersonal, bland annat hyrläkare, fortsätter kostnaden att stiga - och så är det i flera landsting, har vi berättat i nyheterna i dag. 2012 lade Region Skåne 124 miljoner kronor på inhyrd personal, och förra året hade kostnaden stigit till 145 miljoner kronor.

– Det är tråkigt att kostnaderna fortsatt att öka eftersom vi hade ett mål att sänka kostnaderna. Men det som är positivt trots allt är att primärvården som är den verksamheten där det finns störst behov att hyra in läkare faktiskt har minskat sina kostnader. Där kan vi se att de åtgärder vi har gjort också har haft effekt, säger Ann-Sofi Bennheden som är personalchef på Region Skåne.

Det finns ju de områden där det är viktigt med hyrläkare, t.ex. psykiatrin. Hur ser du på det?

– Det är psykiatrin som står för den ökning vi har haft 2013. Å andra sidan har vi satsat mycket på att utöka antalet specialister inom psykiatrin eftersom det kommer att ha effekt i efterhand, fortsätter Bennheden.

Hur påverkar detta patienterna? Att man inte får träffa samma läkare?

– Det är naturligtvis negativt, men man kan ju säga som så att om du behöver hyra in läkare och det handlar om en begränsad period så är det till en fördel att kunna erbjuda patienten ett läkarbesök. Men vi vill ju självklart begränsa antalet hyrläkare, säger Ann-Sofi Bennheden som är personalchef på Region Skåne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista