Inger Nilsson, enhetschef för arbetsterapin, och Cecilia Rogmark, överläkare på ortopeden i Malmö längtar efter det nya IT-samordningssystemet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Skåne

Utdraget datahaveri skapar frustration

1:42 min

Det havererade IT-systemet för samordnad vårdplanering har lett till längre vårdtider och skapat en stor arbetsbelastning för personalen. Trots löfte om att systemet skulle vara igång till jul, så tvingas skånska sjukhus och kommuner fortfarande, efter två månader, att sköta jobbet via fax och telefon.

– Vi känner en stress och frustration att hinna med och hela tiden se till att rätt papper kommer iväg till kommun och primärvård, och att vi ständigt får bevaka våra faxar, så att vi ser att papprena återkommer, säger Inger Nilsson, enhetschef för arbetsterapin på ortopeden på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

På ortopeden i Malmö behöver ungefär 65 procent av alla patienter som skrivs ut hjälp av kommunen efteråt. Det sköts genom en så kallad samordnad vårdplanering mellan sjukhus, kommun och patientens vårdcentral.

Sedan snart två månader har det varit stora problem med datasystemet, där skånska sjukhus och kommuner delar information. Systemet skulle vara igång till julhelgen, men enligt chefläkaren Matz Widerström på medicinsk service i Region Skåne behövde det göras ytterligare förbättringar. Nu ska det i stället komma igång den här veckan.

På ortopeden i Malmö har datastoppet lett till längre vårdtider. Patienterna ligger i snitt ett tredjedels dygn längre än samma tid förra året, och enstaka operationer har fått ställas in på grund av platsbrist. Överläkaren Cecilia Rogmark på ortopeden säger att det varit frustrerande att färdigbehandlade patienter inte kunnat åka hem.

– Det har varit enstaka ganska besynnerliga situationer, där för övrigt vitala äldre patienter har fått ligga kvar i väntan på att pappershanteringen inte blivit färdig. De är redo att gå hem, men de behöver en mindre hjälpinsats till följd av till exempel ett benbrott, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista