Foto: Ludvig Thunman/TT.
Skåne

Krav på handlingsplan mot uppgjorda matcher

Lotteriinspektionen efterlyser en nationell handlingsplan mot spelfusk på exempelvis fotbollsmatcher efter förra årets avslöjanden om stoppade spel på matcher i superettan, division 1 och 2. Flera skånska lag fanns med i de matcher som stoppades.

Störst fokus var det på superettan, där Svenska Spel först upptäckte "onaturliga spelmönster" kring matchen Gais-Värnamo och sedan stoppades spel på Landskrona Bois.

Men även i division 1 och 2 misstänkte det statliga spelbolaget fusk och stoppade ett 10-tal matcher, varav flera med skånska lag inblandade: Halmia-Limhamn Bunkeflo, Ljungby-Prespa Birlik, Lund-Kristianstad, Limhamn Bunkeflo-Lund och Eskilsminne-Råslätt.

Lotteriinspektionen föreslår en nationell handlingsplan mot matchfixning och en speciell samarbetsgrupp för att öka kunskapen om uppgjorda matcher, bättre övervakning av spelbolagens verksamhet och ett ökat internationellt samarbete inom området för att undvika spelskandaler.

I exempelvis Italien har avslöjanden om uppgjorda matcher bland annat lett till att Juventus förlorat ligatitlarna 2005 och 2006 och tvångsdegraderades till Serie B.

I Sverige stängdes två spelare i Landskrona av under pågående utredning. Även Svenska Basketbollförbundet har tvingats stänga av domare som figurerat i misstankar om fixade matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista