Projektet i Hörby hoppas kunna hjälpa kvinnor, som utsätts för våld i nära relationer, tillbaka till ett normalt liv istället för att isolera sig. Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani /TT
Hörby

Våldsutsatta ska få livsglädjen tillbaka

1:30 min

I Hörby har nu projektet Mithra dragit igång för att hjälpa människor, som utsatts för våld i nära relationer, att komma tillbaka till vardagen.

– Jag har ju träffat kvinnor som många år efter våldet fortfarande sitter hemma och isolerar sig och många av dem är sjukskrivna, säger Bahareh M Andersson som är familjefridsamordnare i Hörby kommun och projektledare för Mithra.

I Hörby finns ingen ideell kvinnojour, men de senaste åren har kommunen byggt upp en förebyggande verksamhet, utbildningar, jourlägenhet och en beredskap att rycka ut när människor utsätts för våld i nära relationer. Mithra blir ytterligare en pusselbit som ska träda in efter att akuta åtgärder har skett.

– Konsekvensen av våldet finns ju kvar när alla försvinner runtomkring. Och där kommer Mithra för att hjälpa individen att kunna motivera sig igen och bli delaktig i samhället.

I Mithra ska 15 till 20 personer få hjälp åt gången och gemensamt för deltagarna är dels att de har upplevt våld i nära relationer och dels att de är sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningstöd. De kan vara både kvinnor och män.

Det handlar mycket om att få samtal och stöd, men även om till exempel studiebesök och hjälp med myndighetskontakter. Projektet bekostas av Finsam Mittskåne. Det ska pågå i två år och sedan utvärderas av en forskare från Malmö högskola.

Bahareh M Andersson berättar vad hon hoppas att man ska uppnå med projektet:  

– Att personer som har varit utsatta för våld en gång i tiden får tillbaka livsglädje och den tillit de har förlorat till samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista