Percy Nilsson på väg in i rättssalen för att förklara varför han gick till attack mot Hemglassbilen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Vellinge/Malmö

Percy försvarade däckborrning i rätten

1:27 min

Percy Nilsson stod inför rätta i dag i Malmö tingsrätt, åtalad för att ha borrat sönder däcket på en Hemglassbil som stannade utanför hans hus i somras. Själv hävdar han att det handlade om nödvärn – mot Hemglassmelodin.

Det var den 29 juli förra året som Hemglassbilen stannade utanför Percy Nilssons hus i Höllviken och spelade sin välkända melodi. Den unga kvinna som körde bilen berättade för rätten att hon inte visste att melodin inte skulle spelas just där eftersom Percy Nilsson tidigare klagat. Hon beskrev att hon blev rädd och ledsen när han kom fram och borrade i däcket, men också att han aldrig angrep henne.

– Vi hade inga ordväxlingar eller något sådant som skulle göra henne upprörd. Det var ju själva borrandet som hon kanske kände sig kränkt av. Jag kände mig precis lika kränkt av att hon tutade, säger Percy Nilsson.

Kan du inte förstå det att en ung tjej blir rädd om du som är stor och lång kommer fram och borrar i däcket på hennes bil?

– Men jag kan förstå att jag också blir ledsen för sådana här grejer. Det är ju ingenting som man går och gör. Går och borrar på däck i bilar.

Percy Nilsson erkänner att han borrade, men anser att det ska ses som nödvärn eftersom han länge känt sig ofredad av Hemglass-melodin. Han påpekade också för rätten att han betalat kostnaden för det förstörda däcket. Det framgick även att han ville skapa debatt om Hemglassmelodin. 

Chaufförens chef berättade att man tidigare fått in klagomål på melodin och att den av det skälet inte skulle spelas utanför Nilssons hus. Enligt chefen hade Percy Nilsson också före händelsen med däcket fotograferat en chaufför och sagt till en annan att han skulle skära sönder däcken om melodin spelades.

Percy Nilssons advokat Christian Rasmusson anser att han borde få dagsböter om han fälls, men åklagaren i målet, Sofia Eilertsson Olsson yrkade på villkorlig dom och dagsböter.

– Jag tycker inte att det här är en vanlig ordinär skadegörelse. Det finns andra aspekter som man ska ta hänsyn till. Vad han har tänkt, vad han har gjort och haft för syfte med det, och så vidare. Jag tycker att straffvärdet är högre än det här vanliga dagsbotsbeloppet. Jag tycker att det hamnar på en fängelsenivå och med tanke på att han är relativt ostraffad tidigare så menar jag på att en villkorlig dom och böter är tillräckligt.

Domen faller den 24 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista