Malmö

Malmö utreder fritt wifi

1:34 min

Kommunstyrelsen i Malmö ska i dag ta ställning till om kommunens eget nät kan byggas ut och användas för fri surfning av invånare och besökare.

– Det handlar om att kunna koppla upp sig trådlöst och se till att den underliggande infrastrukturen bakom finns för den typen av teknik, säger Bo Källmark, it-direktör, Malmö Stad.

Det är bland annat efter en motion från Anja Sonesson (M) som kommunstyrelsen i dag tar ställning till ett förslag att utreda om kommunen ska bygga ut sitt eget nät så att invånare och besökare kan använda det för att surfa trådlöst. Kommunen har över 40 mil fiberkabel och över 4 000 punkter för trådlös uppkoppling.

I dag kan 72 procent av Malmös hushåll få en fiberanslutning, men i villaområdena är det knappt någon. Enligt en tidigare skattning skulle det kosta omkring 450 miljoner att bygga ut kommunens nät. Men kommunens it-direktör Bo Källmark tror inte att Malmöborna skulle kunna ha kommunens nät istället för ett privat abonnemang.

– Det tror vi inte. Vi tror ju att det finns andra juridiska hinder för att fullt tillgodose det, säger Bo Källmark.

En av frågorna i utredningen är just om kommunen skulle påverka marknaden och försvåra för privata nätleverantörer. Till våren ska utredningen vara klar. Väljer man att gå vidare, kan utbyggnaden vara igång inom ett år.

En annan fråga är hur mycket surfning kommunen i så fall ska erbjuda, utan att hämma konkurrensen. Då är det möjligt att man prioriterar att ge många tillgång till nätet, snarare än mycket kapacitet för var och en.

– Då är det kanske så att man har en lägre hastighet men en större kapacitet, då kommer du kanske inte att vilja köra en film på Netflix i parken, säger Ulf Linderoth, strateg på it-förvaltningen.