1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT
2 av 2
Salmonellabakterier i en odling. Foto: TT
Sjöbo

Salmonella på fler gårdar i Sjöbo

1:22 min

Ytterligare två gårdar i trakten mellan Sjöbo och Hörby har spärrats, sedan fynd gjorts av salmonella bland djuren. I höstas upptäcktes salmonella i en mjölkdjursbesättning i Sjöbo, och efter smittspårning hittades i december salmonella på de två andra gårdarna i området.

- När man får en sådan smitta som salmonella på en gård, så försöker man ta reda på var den kommer från, säger veterinär Ann-Christine Ring, jordbruksverkets handläggare. Då gör man en smittspårning, och i samband med den har vi hittat ytterligare två drabbade gårdar, ganska nära den första gården.    

Den här salmonellan är svår att få bukt med.

- Den är en sådan sjuka som lätt blir kvar i besättningen och smittar mellan djuren. När ett djur blivit friskt, har andra blivit smittade. I slutändan har immuniteten gått bort för de första djuren och så kan det fortsätta gå runt.

Jordbruksverket vet inte var smittan kommer irfrån, säger Ann-Christine Ring. Det är osäkert om de första gårdarna där man upptäckte smittan verkligen är källan.

- Alla gårdar där smittan upptäcks spärras, och det betyder att man inte får sälja några djur därifrån, säger Ann-Christine Ring, det är för att skydda andra gårdar.

- Man får inte heller skicka djur till slakt utan kontroll, det är för att skydda människor!

Salmonella hos nötkreatur

I Sverige är förekomsten av salmonella hos nötkreatur låg.

Alla gårdar som misstänks vara smittade utreds av veterinär på uppdrag av Jordbruksverket.

Om salmonella isoleras från djur på gården spärras denna och en bekämpning inleds för att utrota smittan.

Restriktionerna lyfts när bekämpningen är avslutad, vilket ofta tar minst ett år och ibland längre.

Källa: Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista