Trygghetslarm. Foto: Mikaela Pallin/Sveriges Radio.
Kristianstad

Trygghetslarm med otrygg teknik

1:43 min

Trygghetslarm som inte fungerar har lett till att äldre och sjuka dör. Det visar en granskning som SVT:s Uppdrag Granskning gjort. Det är kommunerna som har ansvar för att larmen fungerar, men många kommuner brister i både säkerhetsrutiner och teknik.

Oftast fungerar larmen men när de inte gör det är det själva telefonnätet som är problemet.

– Tekniken är inte hundraprocentig och anledningen är att infrastrukturen inte stödjer vår lokala teknik, säger Bo Rosengren, planeringssekreterare på omsorgsförvaltningen i Kristianstad.

En knapp i ett snöre runt halsen, eller runt handleden till en larmdosa på väggen och vidare till vårdpersonal som ska hjälpa, det är en säkerhetslösning för många äldre och sjuka i dag.

Just pågår ett teknikskifte där trygghetslarm som använder det gamla telefonnätet byts till digital teknik. Bytet har lett till många problem och många kommuner kollar inte heller att larmen verkligen fungerar, det visar Uppdrag Gransknings program som sänds i kväll.

Kristianstad är en av många kommuner där flera händelser inträffat de senaste åren.

– Det är ett fåtal fall, men det är inte acceptabelt och det måste samhället hitta en lösning på, säger Bo Rosengren.

Är det tryggt med trygghetslarm?
– Det är det, men det hade varit önskvärt att de förtjänat sitt namn, det vill säga att vi kunnat lita på dem till 100 procent, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista