Det bildas lätt dimma kring den olycksdrabbade Tranarpsbron på E4:an i nordvästra Skåne. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Skåne Direkt

Ett år har gått sedan olyckan

4:47 min

På förmiddagen den 15 januari 2013 kom trafikens första uppdatering i radion om att något stort inträffat på E4:an. Sedan kom många fler rapporter om det som hände på Tranarpsbron för ett år sedan.

Ett år efter olyckan är polisens utredning om vad som hände klar. Åtta personer är misstänkta för vårdslöshet i trafik alternativt för att inte ha anpassat avståndet till fordonet framför.

En av dem är också misstänkt för vållande till annans död sen han kört på och klämt ihjäl en man som stigit ur sin bil och gått ut på bron för att försöka varna och stoppa andra bilister. Det rör sig om sju lastbilschaufförer och en privatbilist.

Nu håller åklagaren på att gå igenom utredningsmaterialet, och inom ett par veckor räknar man med besked om det ska väckas åtal.

Även myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beställt en utredning som gjorts av bland andra Anna Andersson Carlin som är brandingenjör. Där har man tittat på räddningstjänsternas arbete och samarbete under olyckan. Mer om den utredningen hör du i Hallå Skåne efter klockan 16.00 på onsdagen.

Det finns många vittnesuppgifter om vad som hände på Tranarpsbron den där dimmiga och hala dagen för ett år sedan. En som var där var Dan Nilsson som jobbar som bärgare i nordvästra Skåne.

- Jag körde norrut på E4:an och plötsligt var det bara stopp, berättar han.

Dan Nilsson skadades i olyckan när han klämdes fast mellan sin bärgningsbil och en annan bil som kasade mot honom. Nu ett år senare känner han fortfarande av skadorna ibland men det är inget som hindrar honom i hans vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista