Malva Bark var med och demonstrerade utanför tingsrätten i Lund. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Skåne direkt

Många protesterade mot våldtäktsdom

3:32 min

Reaktionerna har varit starka efter förra veckans dom i Lunds tingsrätt då en 27-årig man friades från misstankarna om att ha våldtagit en 25-årig kvinna i en lägenhet i Lund. Mannen friades trots att kvinnan sade nej flera gånger, något som har fått många att demonstrera utanför Lunds tingrätt idag.

– Man har kunnat konstatera att kvinnan har sagt nej upprepade gånger och man kan ändå inte döma mannen, det är upprörande minst sagt, säger Malva Bark från Unga feminister i Lund som är med och demonstrerar idag.

Några hundra personer hade samlats utanför tingsrätten i Lund för att protestera mot fredagens dom som alltså friade 27-åringen. Tingsrätten menade att mannen inte hade ett uppsåt att våldta kvinnan och att det inte var klarlagt att han hade förstått att hon inte ville ha sex med honom.

Under eftermiddagen hölls det bland annat tal utanför tingsrätten och en del krävde att lagen ska ändras och att riksdagen ska skriva in ett samtyckeskrav, alltså att det ska krävas bevis för att alla inblandade i en sexualakt sagt ja, inte  som i dag bevis för att någon sagt nej.

– Det är så många undersökningar som talar om våldet mot kvinnor och flickor och vi män måste också ta debatten, säger Anders Angel som var en av demonstranterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista