Foto: Hasse Holmberg/TT
Malmö

Inget beslut om utredning av trådlöst nätverk i Malmö

1:41 min

Det blev inget beslut i eftermiddag i Malmös kommunstyrelse att låta utreda hur Malmöborna skulle kunna surfa trådlöst på nätet om man bygger ut kommunens eget nät. Kommunledningen är inte beredd att gå så långt som att erbjuda hushållen att använda kommunens nät.

– Om man tittar så är det ett förslag som är väldigt mycket längre än motionen att erbjuda alla hushåll bredband. Det är en längre utredning som behöver göras.

– Steg ett i utbyggnaden av ett trådlöst nätverk handlar om att se till att man kan koppla upp sig när man är i det offentliga Malmö. Där ser jag att vi har kommit långt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh är planeringen redan långt kommen för att kunna erbjuda trådlös uppkoppling mot kommunens nät. Men det handlar om att erbjuda en sådan service i offentliga lokaler och utomhus, inte att låta hushåll koppla upp sig.

Därför blev det återremiss av frågan i dag, men kommunledningen räknar med att en utbyggnad av möjligheten för invånare och besökare att koppla upp sig trådlöst i det offentliga rummet i Malmö snart ska vara verklighet. Det är Anja Sonesson (M) som skrev en motion i frågan nöjd med. 

– Jag hoppas att det stämmer att vi kommer att se detta hända. Det är en viktig demokratifråga. Det är viktigt för näringslivet, för att Malmö ska vara en attraktiv stad. Jag är glad att vi är överens och att jag troligtvis kommer få bifall till min motion. Det är en viktig framtidsfråga. Lyckas man i San Fransisco och i andra världsstäder tror jag att man lyckas i Malmö också.

Men hur ser du som moderat på konkurrensfrågan gentemot mot privata operatörer?

– Som sagt, lyckas man i större städer än Malmö och andra svenska städer också komma i hamn i den frågan, tror jag vi lyckas här också. Men det är naturligtvis viktigt att vi tar hänsyn till detta och att det här blir på ett bra, konkurrensneutralt sätt.

anna.bubenko@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista