1 av 2
Gamla Malmö stadion. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
2 av 2
Det krävs minst 120 miljoner för att rusta Stadion. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
Malmö

Arkitekter ska ge förslag om Stadionområdet

1:26 min

Malmö stad ska nu utlysa en arkitekttävling om Stadionområdet för att få förslag om hur det kan utvecklas. Men det är fortfarande inte klart om gamla Malmö stadion ska rivas eller inte.

– Vi har sagt att det ska vara en simarena på området och vi fyller på med andra saker som vi vill se där. Då vill vi ha bra, kreativa förslag att ta ställning till och inte låsa in oss utan håller det här öppet för att det ska bli ett riktigt attraktivt område, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen.

De rödgröna partierna som styr Malmö håller frågan öppen om en rivning av Malmö stadion, medan oppositionspartierna vill riva. Moderaten Anja Sonesson tror inte att kommande arkitektförslag kommer att få henne på andra tankar.

– Om det är det mest effektiva sättet att använda området, kan jag ändra mig. Men jag tror inte att vi kommer att landa där, säger Anja Sonesson.

Under 2015 är tanken att det ska bli beslut om hur Stadionområdet ska utformas. Friidrottsklubben MAI vill gärna ha stadion kvar och tänker inför Malmö Games i augusti rusta upp banorna, med egen finansiering. Exakt hur ska den ska se ut ska de ge besked om i mars. Nyrustade banor som alltså sedan kan rivas. Det är de medvetna om, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. Moderaterna förutsätter att det inte ska användas i kommande diskussioner.

– De får ju ta ansvar för att de vill göra detta. Jag tycker kanske att det är lite märkligt att man vill göra stora investeringar som sedan bara kan försvinna. Jag förutsätter att det inte ska vara en del av argumentationen när det gäller gamla stadions vara eller icke vara i framtiden. Det skulle vara helt oacceptabelt i sådant fall, säger Anja Sonesson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista