1 av 2
Svåra att spåra utan snö. Foto: Hasse Holmberg/TT
2 av 2
Lodjursspår i snön i Osby kommun. Foto: Länsstyrelsen i Skåne
Norra Skåne

Avtryck i snön avslöjar både lo och varg

1:24 min

Länsstyrelsens personal har säkrat spår av lo i Osby kommun och spår och spillning från vad som sannolikt är en varg i Hässleholms kommun.

– Inventeringen står ju och faller med tillgången på snö. Nu under tisdagen var faktiskt första möjligheten vi haft under den här snöfattiga vintern, säger Nils Carlsson, vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Lodjursspåren hittades i Osby under tisdagen och ledde vidare till ett slaget rådjur. Tipset om vargspillning kom under onsdagen och trots att snön nästa var borta gick det att hitta spår efter varg.

Varje vinter är länsstyrelsen ute och söker efter rovdjursspår. Men den snöfattiga vintern har ställt till det och därför var glädjen stor när den, om än mycket kortvariga, första snön kom. Och nu hoppas man på mer.

– Vi har ett uppdrag att försöka följa rovdjursstammarnas utveckling. Dels är folk intresserade och dels är det så att om vi får en varg som specialiserar sig på att äta får så är det ju den vi vill ta bort vid en eventuell skyddsjakt och inte någon annan, säger Nils Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista