Foto: Hasse Holmberg/TT
Sverige

Minskad otrygghet - men många kvinnor är ändå oroliga

1:43 min

Trots att tryggheten ökar så undviker var tionde kvinna i Sverige att gå ut ensam om kvällarna, visar en undersökning som Brottsförebyggande rådet presenterade i veckan.

Eleonor Meijer och Shandra Kjellman är båda 18 år gamla och de är inte ett dugg oroliga när de rör sig ute i Malmö om nätterna.

– Det har aldrig varit ett problem eftersom jag inte tänker så långt. jag känner ingen som har blivit drabbad och det har aldrig hänt mig, säger Eleonor Meijer.

Hon får medhåll av sin vän Shandra Kjellman som flyttat till Malmö från Kalmar men som bott i Stockholm förut.

– Det är så mycket folk ute och det ger en trygghet. Jag brukar gå hem när jag varit ute och festat och då brukar klockan vara tre-fyra på morgonen, säger hon.

Andelen otrygga har faktiskt minskat från 21 till 15 procent de senaste sju åren.

Dock känner var fjärde kvinna i Sverige sig otrygg när hon är ute själv om kvällarna och var tionde kvinna går inte ut alls om sent på kvällen för att hon känner sig just otrygg. Detta trots att statistik visar att risken för att bli våldtagen är mycket större i hemmet och att det är där de allra flesta våldtäkterna sker.

Christel Friis är en som känner sig otrygg om kvällarna. Hon har en del knep som enligt henne kanske ger känslan av falsk trygghet.

– Jag brukar ha mobilen och nycklarna nära. Går jag ensam på en gata och det är mörkt så känner jag mig otrygg. Gå någon går bakom mig så går jag över på andra sidan gatan, berättar hon.

Men hur är det för den som går bakom?

– Det är irriterande när man ser en tjej som byter sida eller som börjar gå jättefort när man går bakom, berättar Patrik Condrick. Man är ju ingen ond man liksom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista