Sovvagnskupé i nattåget mellan Skåne och Stockholm. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Skåne/Stockholm

Hotade nattåg kan få en chans till

3:08 min

SJ:s nedläggningshotade nattågstrafik mellan Skåne och Stockholm får en chans till. Tågbolaget och organisationen Resenärsforum har kommit överens om att ett försök att rädda trafiken ska göras.

- Men ska trafiken bli kvar krävs både att fler åker med nattågen, att trafiken marknadsförs bättre och att staten sänker vinstkraven på SJ, säger miljöpartisten Karin Svensson Smith från Lund som förhandlat med SJ-ledningen.

Hon har lovat att kontakta Region Skåne för att höra om regionen kan hjälpa till på något sätt. Regionen har protesterat mot att trafiken skulle försvinna 1 april.

Karin Svensson Smith hoppas också att få skånska företag att skicka sina anställda med nattåg istället för att sätta dem på flyget till Stockholm.

- Fler än idag måste åka, annars går det inte att rädda trafiken.

Framförallt är det avgångarna från Stockholm söderut som har för få resenärer, från Skåne och norrut ser det bättre ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista