Foto: Johan Nilsson / TT
Malmö

"Vi manifesterar mot rasism och högerextremt våld"

0:56 min

I förra veckan ska en 16-årig SSU-medlem i Malmö ha misshandlats av två män. 16-åringen ska ha misshandlats på grund av att hon bland annat tydligt tagit avstånd från rasism. Reaktionerna har varit stora och ikväll anordnas en manifestation i Malmö och Helsingborg.

– Vi kommer att ha facklor och marchaller. Det blir en fredlig demonstration där alla som delar våra åsikter får komma. Det blir tal från SSU och Socialdemokraterna. Vi har ju en manifestation mot facism och mot rasism, där vi tar avstånd från det högerextrema våldet, säger Sara Marknäs som är Malmöordförande i SSU.

Varför är det så viktigt att markera just nu?

– Vi känner att detta är en reaktion som kommer från högerextrema som inte delar våra åsikter. De delar inte vår syn på antirasism.

Hur kan ni vara så säkra på att det var de politiska motiven man angrep?

– Med tanken på att man lyfter upp hennes budskap och vad hon har sagt politiskt, så tror vi att det är därför hon har blivit angripen, påpekar Sara Marknäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista