Foto: Henrik Montgomery / TT
Malmö

Stor oro när psykiatriplatser försvinner

1:36 min

Personal och flera fackförbund protesterar mot psykiatrins planer på att stänga en av de fyra avdelningarna med slutenvårdsplatser i Malmö. Facken ser en risk både för patienterna och personalen.

– Vårdförbundet kan inte se att det finns något utrymme för att kunna minska platser i dag, för det är överfullt. Det är mycket sällan som det är en ledig plats, och det är ofta man använder permissionsplatser för att lägga andra patienter på redan i dag, säger Ingela Gjomakaj, Vårdförbundets huvudskyddsombud inom division psykiatri.

Psykiatri Skånes plan är att stänga avdelning 85 i Malmö den första februari. Konsekvensen blir att 18 vårdplatser försvinner, men verksamhetsledningen tror att behovet ska minska i och med att resurser flyttas till öppenvården.

– De patienter som behöver heldygnsvård ska ju få heldygnsvård, och med en förstärkt öppenvård tänker man att det kommer att tillgodose patienterna framöver, och då behöver man mindre heldygnsvårdplatser, säger Katarina Viebke, divisionschef för psykiatri Skåne.

Men både Läkarförbundet, Kommunal och Vårdförbundet förklarade sig oeniga med arbetsgivaren vid de lokala förhandlingarna i fredags. Facken är kritiska mot att slutvårdsplatserna stängs innan förstärkningen av öppenvården är på plats.

– Vårdförbundet menar att man måste satsa på öppenvård först, innan man kan minska på platser, säger Ingela Gjomakaj.

– Den kritiken har vi tagit till oss. De känner en oro för att den satsningen inte kommer att ha kommit igång fullt ut. Det är viktigt att det påskyndas, så att öppenvården blir förstärkt, när slutenvårdsplatserna försvinner, säger Katarina Viebke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista