En grävskopa används för att komma åt och släcka. Ett radhus totalförstördes och ett annat fick brand- och vattenskador i en eldsvåda i Dalby. Foto: Johan Nilsson/TT
Dalby

Radhus totalförstördes i brand

1:17 min

Ett radhus totalförstördes och ett annat fick brand- och vattenskador i en eldsvåda i Dalby i Lunds kommun natten till fredagen. Men ingen människa skadades, enligt polis och räddningstjänst.

Branden startade förmodligen i en bil som stod parkerad i carporten till det nu förstörda radhuset.

– När vi kom fram brann det för fullt i carporten och branden hade också spridit sig in till bostadshuset, berättar Måns Krook, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Med hjälp av bland annat skärsläckare lyckades räddningstjänsten rädda två intilliggande hus.

– Branden spreds via vinden till en andra lägenhet men sedan kunde vi via en begränsningslinje hindra att den spred sig vidare till ytterligare två angränsande hus, säger Måns Krook.

De som bor i de drabbade husen klarade sig utan skador.

– De kommer ju givetvis inte kunna bo kvar där eftersom det är så stora skador men ingen kom till skada, säger Måns Krook.

Ett 30-tal brandmän från fyra stationer arbetade med att släcka branden.

Under morgonen finns räddningstjänsten kvar och arbetar med uppföljande bevakning och efterkontroll.

– Vi håller på att säkra lite gavlar så att de inte rasar och vi kommer att finnas på plats ett par timmar till för att avsluta det här, säger Måns Krook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista