Per Wisenborn, trafikplanerare på Malmö stad. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Malmö gräver röd fil för snabba bussar

Trafikplanerare: "Bussarna ska kunna köra utan att störas av annan trafik"
1:44 min

Nästa vecka börjar det grävas för att skapa en knallröd bussfil rakt igenom Malmö. Där ska Malmöexpressen, 24 meter långa bussar som från och med i sommar kommer att gå mellan Västra Hamnen och Stenkällan via bland annat Folkets park och Rosengård ta sig fram.

– Det kommer vara egna bussfiler mitt i gatan där Malmöexpressen kommer att köra själv utan att bli stört av annan trafik. De kommer också ha en prioritering i trafikljusen så de kan ta sig fram fortare än biltrafiken, säger Per Wisenborn, trafikplanerare på Malmö stad som står på Amiralsgatan mellan konserthuset och Folkets park.

De gröna långa bussarna som till sommaren ska köra genom Malmö liknar mer än spårvagn än en buss. Nos och bak är trubbig och hjulen är överbyggda och det finns inte mindre än fyra dörrar som gör att påstigningen också kommer att spara mycket tid. Här slipper du stå i kö vid framdörren för att visa biljett utan kan stiga ombord var som helst och själv registrera din resa.

Malmöexpressen kommer att gå i stort sett samma väg som 5:ans buss går i dag, en av de mest trafikerade busslinjerna i Malmö. Runt 13-14 bussar kommer att trafikera sträckan vilket betyder att det kommer gå en buss var femte minut i rusningstid.

Bygget av nya längre busshållplatser och bussfiler börjar i nästa vecka vid Folkets park och kommer innebära en hel del besvär i trafiken och att bilarna sedan, när allt är klart, kommer att få det trängre kommer att bli en omställning

– Det kommer att innebära att en del av trafiken kommer att flytta till andra gator men vi är övertygade om att det här också kommer att hjälpa bilister att ta ett beslut att ställa bilen hemma och ta bussen istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".