Stefan Lindhe (M) och Anja Sonesson (M). Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Tystnad från Sonesson efter avhoppad toppkamp

1:32 min

Malmömoderaternas toppnamn Anja Sonesson kandiderar inte till förstaplatsen på partiets lista till kommunfullmäktige och blir därmed sannolikt inte kommunstyrelsens ordförande vid en eventuell valseger i höst. Anja Sonesson själv vill inte kommentera beslutet.

– Det var väl kanske lite överraskande, men hon har valt att vidta den här åtgärden utifrån det provvalsresultat som offentliggjordes under gårdagen. Jag har full respekt för hennes beslut, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna.

Anja Sonessons beslut grundar sig alltså på det interna provval som partiet hade bland sina medlemmar i onsdags, då kommunalrådskollegan Stefan Lindhe fick flest röster. Anja Sonesson, som i dag är den främsta oppositionspolitikern och andra vice ordförande i kommunstyrelsen, hamnade först på en tredjeplats. Näst flest röster fick Patrick Reslow.

I SMS till P4 Malmöhus skriver Anja Sonesson att hon respekterar utslaget av Moderaternas interna provval och att hon i övrigt inte vill ge några kommentarer. Inte heller Stefan Lindhe eller Patrick Reslow vill kommentera avhoppet.

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att det inte spelar någon roll om Stefan Lindhe blir hennes främsta motståndare i valrörelsen i stället för Anja Sonesson.

– Valrörelsen och debatterna ska hamna om det politiska, och båda två driver samma typ av politik. Sedan har de olika debatteknik och är olika som personer, men båda två har haft framträdande positioner. Som jag ser det blir det inte en förändring som spelar någon roll för oss socialdemokrater, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista