Närpolischef Anders Ekberg. Foto: Bo Johansson/Sveriges Radio
Nordväst

Änglavakt ska stoppa brottslighet

Anders Ekberg: Vi har låtit medarbetarna själva analysera
1:21 min

Just nu genomför polisområdet Kulla-Bjäre i nordvästskåne den så kallade Operation Änglavakt i Ängelholms kommun. I fem månader gör man en särskild satsning för att komma åt kriminalitet, drogmissbruk, trafikbrott med mera.

Tanken är att hitta nya sätt att arbeta som sen kan fortsätta som en naturlig del i det vardagliga polisarbetet.

– Det unika lite grann med den här insatsen det är att vi har låtit medarbetarna som jobbar i närpolisområde Kulla-Bjäre ta fram vad ska vi göra i den här insatsen, hur ska vi göra det och lite när ska vi jobba med de här bitarna. Vi har låtit medarbetarna själva analysera, hur ser kriminaliteten ut i Ängelholms kommun, var behöver vi bäst vara för att stärka tryggheten och minska brottsligheten, säger Anders Ekberg närpolischef i Kulla- Bjäre.

Polisassistenten Petter Röllicke är en av dem som varit med och arbetat fram innehållet i Operation Änglavakt. Och tycker att det är ett bra arbetssätt.

– Det är stimulerande att få jobba med ett man vill jobba så att säga. Kontakt med allmänhet och samverkan med andra kommuner och sånt, och vara ute på stan och vara tillgängliga.

Närpolisområdet Kulla-Bjäre består förutom Ängelholm också av Höganäs och Båstads kommuner. Och även i de andra kommunerna har man tillämpat ungefär samma arbetssätt som i Ängelholm tidigare för att hitta nya arbetsmetoder.

– Där har vi genomfört insatser liknande denna under 2013. De kommer att leva kvar med godbitarna ur det, och nu tar vi greppet om den tredje kommunen i närpolisområdet allt för att detta ska kunna bli det vi kallar inom det polisiära en linjeverksamhet i framtiden. Det vill säga vi jobbar med de här metoderna vi har plockat fram hela tiden, säger Anders Ekberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".