Foto: Ingvar Karmhed / TT
Helsingborg

Satsning för unga arbetslösa gav dåliga resultat

1:03 min

Helsingborgs stads satsningar för att få unga arbetslösa i arbete har inte levt upp till målen. Under 2013 gjorde Utvecklingsnämnden en satsning för att få 150 ungdomar i arbete i minst sex månader. Men strax före årsskiftet hade bara 47 ungdomar fått jobb.

Nu efterlyser det socialdemokratiska oppositionsrådet Mikael Skoog fler satsningar för att få ungdomar i arbete.

– Det är alldeles för låg ambitionsnivå, säger han. Inför 2014 så lade vi 32 miljoner i vårt budgetalternativ och vi ville halvera ungdomsarbetslösheten i Helsingborg, men det sa de borgerliga partierna nej till. I stället hänvisade de till det här projektet.

Socialdemokraterna vill ha satsningar inom till exempel turismsektorn och miljösektorn för att få fler ungdomar i arbete. Man vill också ha bättre uppföljningar av de projekt som dras igång. Under 2012 drevs ett annat projekt för att få 100 ungdomar i arbete i minst sex månader. Ett mål som nåddes först en bit in på 2013. Mikael Skoog vill ha en utvärdering som visar hur många av ungdomarna som fick behålla jobbet när de sex månaderna var över.

– Det är jättebra om man kan få sex månaders anställning, säger han. Men syftet är naturligtvis att ungdomarna ska få en varaktig anställning. Vi vill veta hur det gick för den här gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista