Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Polisens rapporteringssystem fortsätter att strula

1:32 min

Det är fortsatta problem med polisens nya avrapporteringssystem, PUST. En av de senaste rapporterna berättar bland annat om en misstänkt rattfylla som kanske klarade sig, eftersom det tog för lång tid att få datasystemen att fungera.

– Det har varit oacceptabelt många problem och det är det fortfarande. De senaste månaderna har det inte skett någon rättning av de problem vi har haft, säger Mats Hammar, ansvarig för systemet i Skåne.

Det nya rapporteringssystemet för brott som infördes förra året har alltså haft stora problem. Rikspolisstyrelsen har fått skarp kritik för det och hela det nya it-systemet i en rapport till regeringen.

För att få bukt med problemen ska fler datatekniker nu anställas på Rikspolisstyrelsen. Under tiden fortsätter poliser runt om i landet att berätta om frustrationen över systemet.

En polis i Skåne som berättar att trasslet med systemet går ut över arbetet och ger både sömnproblem och irritation på familj och vänner.

Mats Hammar är ansvarig för systemet på polisen i Skåne, han tycker själv att det är ett krångligt system men hoppas att en de värsta problemen ska vara fixade snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista