Skåne

Trafikverket varnar för besvärligt väglag

0:59 min

Det är mycket besvärligt väglag i stora delar av Skåne och det är den hårda vinden som ställer till det. Bland annat är E6:an från Helsingborg och norrut hårt drabbad.

– Det är kraftiga snödrev, barmark och så rätt som det är så ligger det en driva, säger Emma Andersson på Trafikverket i Malmö. Det är framför allt i norrgående riktning. Det blåser upp snabbt och det bildas drivor som kan vara en halvmeter höga.

Bilisterna upplever alltså trots snödrevet att vägen är bar och torr och hinner inte bromsa in när drivorna plötsligt dyker upp. Bara på E6:an mellan Helsingborg och länsgränsen till Halland har fem-sex personbilar och en lastbil kört av vägen de senaste timmarna.

Just nu är en fil i norrgående riktning blockerad av ett lastbilssläp vid Östra Karup i höjd med Båstad. Även längre söderut på E6:an vid Glumslöv är två av tre körfält norrut avstängda eftersom man håller på att bärga en lastbil.

Det har också inträffat halkolyckor på flera andra ställen i Skåne och Emma Andersson på Trafikverket uppmanar bilisterna att ta det lugnt.

– Man får köra med lite lägre hastighet så man hinner upptäcka de här drivorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista