Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Försenad rättegång om bankbedrägeri startar

1:37 min

Efter mer än ett års försening inleds i dag den sista rättegången om det stora bedrägeri som Sparbanken Öresund drabbades av sommaren 2010. Bedragarna lyckades ta sig in i bankens datasystem och på det sättet föra över pengar.

– Det här får vi nog rubricera som väldigt avancerad databrottslighet. Det är ingenting som vem som helst kan göra. Det kräver ganska goda kunskaper, säger Bo Albrektsson som är åklagare i målet.

Det var sommaren 2010 som en av Sparbankens Öresunds kunder slog larm. När banken kontrollerade hittade man fler konstiga överföringar. Bedragarna hade genom att plantera in så kallade trojaner i kunders datorer fjärrstyrt dem och tagit sig in internetbanken. Där förde de sedan över pengar till konton som tillhörde olika personer. De tog ut pengarna och lämnade sedan, enligt åtalet, över dem till en 29-årig man som Bo Albrektsson anser är den som legat bakom alltihop.

– Det rör sig om stora summor. Sammanlagt omkring tio miljoner. Lyckligtvis lyckades man stoppa en överföring på cirka sju miljoner som hade gått ner till någon utländsk bank. Där gick pengarna så att säga direkt tillbaka, säger Bo Albrektsson.

Dryga tre miljoner kronor är fortfarande borta. I en tidigare rättegång har elva personer dömts för inblandning. I dag ställs 29-årige man som enligt Bo Albrektsson är huvudman inför rätta och ett antal andra personer. 29-åringen nekar till brott.

Rättegången har varit uppskjuten i mer än ett år eftersom en annan man som skulle ha lämnat avgörande vittnesmål varit försvunnen sedan sommaren 2012. Han är också åtalad i målet och är häktad i sin frånvaro.

– Han är tyvärr försvunnen, men jag räknar med att vi har ett bra bevisläge trots allt men det hade varit ännu bättre om den här hade kommit, säger Bo Albrektsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista