1 av 2
Tidningen Illegal. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 2
Kriget mot drogerna har blivit ett krig mot människor, säger Michael. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Köpenhamn

Ny gatutidning hjälper missbrukare betala knark

1:35 min

I Köpenhamn får drogmissbrukare hjälp att betala för knarket genom att sälja gatutidningen "Illegal" som handlar om droger. På så sätt håller de sig borta från kriminalitet, säger tidningens grundare. Han vill väcka en debatt om den danska drogpolitiken.

I ett litet rum på redaktionen visar Michael Lodberg Olsen upp första numret av gatutidningen som kom ut i höstas. Den är svart och ganska liten med en gubbe som röker på en marijuanajoint på framsidan. Med namnet "Illegal!" så förstår man vad vi vill på många olika språk, säger han:

– Magasinet tar upp drogkulturen runtom i världen, på gott och ont. Kriget mot drogerna har blivit ett krig mot människor, säger Michael och visar några exempel på artiklar som hur man ska handla droger på nätet och om LSD-tester på amerikanska soldater på 60-talet.

– Som heroinist kan du faktiskt betala för ditt missbruk genom att sälja tidningen, så att man inte behöver stjäla någons mobiltelefon eller ägna sig åt prostitution, säger Michael.

Precis som gatutidningen Faktum som säljs av hemlösa i Sverige, så köper missbrukarna - de flesta heroinister - tidningar för en summa och får sen behålla lite i fickan, i detta fallet 25 danska kronor.

Men där tar likheterna slut. Illegal! är ute efter att väcka debatt om drogpolitiken, att avkriminalisera missbrukare och kampanjar för legalisering av vissa droger.

– Allt detta är ett första steg till mer behandling och vård för missbrukare, och ett sätt att få upp ögonen för människor som har ett beroende, säger Michael.

Kan tidningen uppmuntra säljarna att fortsätta ta droger?

– Drogberoende är något annat, de kommer få tag på pengar oavsett vad. Jag tror på utbildning och att ge dessa människor möjlighet till förändring, och det här är en ny möjlighet för dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista