Skåne

Lite bättre läge på skånska vägar

0:57 min

Under söndagen orsakade snö, blåst och halka runt 60 olyckor, två personer fick föras till sjukhus sedan en buss med ett tiotal passagerare halkat av vägen på väg 111 utanför Domsten i Höganäs. Men nu på morgonen ser det alltså lite bättre ut.

– Läget är inte riktigt lika allvarligt i dag, ska man ut går det nog lättare i dag än i går men man får se till att ta det extra försiktigt, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

Var är det värst?
– Det har varit värst i nordvästra Skåne, uppmot länsgränsen mot Halland och mellersta, norra Skåne, där det är mycket problem med snödrev och halka på vägarna, säger Peter Behrman.

Hur ser prognosen ut framöver?
– Det går mot plusgrader längst nere i söder och sedan kommer det att frysa på så det kommer att vara fortsatt problem på många håll, säger Peter Behrman.

SMHI har även varnat för underkylt regn men det har ännu inte nått Skåne.
– I bästa fall slipper vi det för det kommer inte att underlätta, säger Peter Behrman.

Vägverket har nu lyckats få bort den isbark som orsakade flera olyckor på E6:an men det är fortfarande halt, blåsigt och på sina håll ömsom barmark och ömsom snödrev och det har inträffat ett par olyckor, framför allt i Mellanskåne nu på morgonen.

Snödrev ställer också till det i tågtrafiken som står helt still mellan Laholm och Halmstad sedan ett Öresundtåg kört i i en snödriva. På tåget fanns 13 passagerare. Inga av dem kom till skada.

Sträckan ersätts med buss och det kommer förmodligen ta hela förmiddagen innan tåget är bärgat.

Det är också allmänt risk för förseningar i tågtrafiken i dag, eftersom snön lätt blåser in i spårväxlar och sinkar trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista