Kö till flygplan i Indien. Foto: Channi Anand/TT
Kalle och tankefabriken

Malmö är överallt - också i indisk kö

4:15 min

Malmö och Skåne är närvarande överallt. Till och med på en rätt kaotisk flygplats i Indien. Det berättar tankefabrikör Kalle Lind idag, nyss hemkommen från en annan del av världen.

I mitt kontrakt med Sveriges Radio står det att jag ska leverera ett dagligt inslag. Inslagen ska vara aktuella och lokala. Och detta har jag haft lite dubier för under de gångna veckorna eftersom jag har befunnit mig utomlands en månad och kom hem till Sverige i fredags och alltså inte har följt med riktigt vad som händer.

Hur lockande det än är att ligga på en strand i Indien och följa Staffanstorps lokalpolitik så har jag inte riktigt haft möjligheten. Nätet låg nere över stora områden och tro det eller ej men det står nästan inte en rad om Skåne i Indian Times.

Det är konstigt när man tänker på det. Det måste hända en massa grejer där som de skriver om istället.

Men – denna min oro över att inte ha något lokalt och aktuellt att säga försvann när vi skulle flyga hem häromdagen. Vi – det vill säga jag, min fiancée och våra tre avkommor – har tagit oss till en indisk flygplats. Klockan är mitt i natten, kön är på några hundra meter och ringlar sig fram genom en lokal där inte alla har använt deodorant och där dörren till ett rökrum då och då gnisslar till och släpper ut en pust av död och förintelse.

Det är ju så att det bor väldigt många människor i Indien. 1,2 miljarder. Det är ju alldeles sanslöst många. Och att de är så många innebär bland annat att där det på en svensk flygplats finns en person som kontrollerar passen så finns det på en indisk femton personer som kontrollerar passen. Noggrant. Ingen vill ju gärna tro att den har ett låtsasjobb så varje gång ska man lyfta fram sin sovande tvååring så att den indiske passkontrollanten kan se att det är samme tvååring på passfotot som i verkligheten.

Så det tar lite tid och kön går inte framåt i expressfart. Detta innebär att folk gärna blir lite stressade. Det är en sak att man har ett avslappnat och tillbakalutat förhållande till tider när man är i Indien. Där betyder inte tvungetvis en tidtabell som säger att ett tåg ska avgå 12.20 att tåget ska avgå 12.20.

Det gör det för all del inte i Sverige heller – när ett tåg avgår i tid så känns det nästan som om man vunnit på lotteri – men skillnaden är att där tror ingen att tåget ska avgå i tid. Tåget avgår när det avgår. Man kommer fram när man kommer fram. Så himla viktigt kan det inte vara att komma fram på ett exakt klockslag eftersom vi har många liv på oss att leva innan vi uppgår i nirvana.

Men på en flygplats blir man ändå lite stressad. Där brukar flygpersonalen ändå jobba mot att avgå enligt tidtabell. Och när man stått på ungefär samma plats i en halvtimme och gör en överslagsräkning av hur många människor man har framför sig innan man ska släppas igenom metalldetektorn så kan man känna panik.

Vad som händer när vi står i kön, och som gör att den här berättelsen ändå får en lokal karaktär, är att några människor tränger sig. Eller det gör de egentligen inte, flygplatspersonalen ber dem att gå i en snabbkö för att parera flygavgången, men det ser onekligen ut som om de tränger sig när de går förbi kön.

Och då hör man, på myndig malmöitiska, en röst som säger: ”Hallå där! Varför går ni före?”

Det förstod ju inte de som gick före eftersom malmöitiska inte är ett internationellt gångbart språk, men de förstod ju andemeningen och förklarade att de blivit förbisläppta eftersom de hade bråttom till sitt flygplan. Vilket den malmöitiska mannen i kön med viss tvekan accepterade och lät dem passera.

Vad lär vi oss då av denna historia? Jo, att du kan flyga iväg från Malmö men att Malmö alltid hinner ifatt dig. Det spelar ingen roll att du är på andra sidan jordklotet – förr eller senare kommer det att dyka upp en myndig man med diftonger som kan peka med hela handen och se till att regler och förordningar efterlevs.

Det känns lite skönt. Och lite jobbigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista