Den misstänkte huvudmannens försvarsadvokat Olof Ahrnbom var inte imponerad av åklagarens bevisning. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Skåne

Utpekad huvudman nekar till bankbedrägeri

1:44 min

Den 29-årige webbdesignern förnekar helt inblandning i bedrägerierna som drabbade Sparbanken Öresund sommaren 2011. Åklagaren anser att han är huvudmannen.

Enligt åklagaren Bo Albrektsson planterade 29-åringen in en så kallad trojan som användes två gånger 2010 och vid 15 tillfällen sommaren 2011 för att kopiera bankkunders lösenord till internetbanken och sedan flytta pengar från deras konton. I ett fall var det ett konto i Handelsbanken, de andra drabbade kontona fanns i Sparbanken Öresund.

Enligt åtalet handlar det om överföringar på sammanlagt över elva miljoner kronor. Två stora överföringar på totalt omkring nio miljoner kronor hann dock stoppas av banken men fortfarande är över två miljoner kronor borta.

Den 29-årige mannen säger att han är oskyldig.

– Han säger att han inte är den så kallade huvudmannen. Han har inget med det här att göra, säger advokat Olof Ahrnbom som företräder 29-åringen.

Pengarna flyttades till konton som tillhörde så kallade målvakter. De tog ut pengarna, tog en del själva - men lämnade sedan enligt åklagaren över resten till 29-åringen. Tidigare har elva personer dömts för inblandning i bedrägerierna. Kunderna har fått tillbaka sina pengar av banken, som nu vill ha ersättning.

Förutom 29-åringen är sju andra åtalade i den rättegång som började i dag. En av dem, som också skulle varit ett av åklagarens viktigaste vittnen, är dock försvunnen och lär inte komma. En annan åtalad har inte kunnat nås och dök inte heller upp.

Advokat Olof Ahrnbom är kritisk till åklagarens bevisning. Förutom förhör med de inblandade består den bland annat av kontoutdrag och analyser av 29-åringens dator och mobil, med en hel del komplicerade tekniska termer.

– Jag vill inte vara fräck mot åklagaren, men han framhåller ju själv att han inte är speciellt kunnig. Det är ganska svårt att göra en bedömning av bevisningen på grund av det. Det finns ingen sakkunnig bevisning alls, säger Olof Ahrnbom.

Trojan

En så kallad trojan är en skadlig programvara som genom att maskera sig som något skyldigt, till exempel ett spel eller en skärmsläckare, lurar en datoranvändare att ladda ner den. Den som skapat trojanen kan därefter få full kontroll av den dator där trojanen laddats ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista