Med Henrik Fritzon som frontfigur går socialdemokraterna till regionval med ett tydligt löfte om att förbättra sjukvården. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio,
Skåne

S till regionval med Fritzon som frontfigur

Om Socialdemokraterna vinner valet i Region Skåne i höst blir nuvarande regionråd Henrik Fritzon med största sannolikhet nästa regionstyrelseordförande.

I dag presenterades han som distriktsstyrelsens förslag på ny gruppledare i regionen - och därmed regionstyrelseordförande Pia Kinhults (M) främsta utmanare.

– Det är naturligtvis hedrande att jag blir föreslagen av distriktsstyrelsen i Socialdemokraterna till detta svåra uppdrag, men det är också med stor ödmjukhet som jag tackar ja till det. Det är ett väldigt svårt uppdrag, där jag ska leda partiet till valseger, och det tror jag vi ska klara av, men det ännu svårare kommer efter valet, då vi ska rädda den skånska sjukvården, säger Henrik Fritzon.

En enig distriktsstyrelse fattade i dag beslutet om att nominera Henrik Fritzon till ny gruppledare i regionen, och han var också det enda förslaget som kommit in från de skånska arbetarekommunerna.

Sjukvården är den fråga som ligger 41-årige Henrik Fritzon varmast om hjärtat. Sedan förra valet har han varit socialdemokraternas sjukvårdsregionråd och andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Därför ser han det själv som ganska naturligt att han tar över topposten, när nuvarande gruppledare Rikard Larsson väljer att satsa på riksdagen, och regionrådet Christine Axelsson vill trappa ner.

– Det passar väl bra i den meningen att det är sjukvårdsfrågorna som kommer att vara de absolut viktigast i valet. Det handlar om att rädda den skånska sjukvården, säger Henrik Fritzon.

Det vill han göra genom att teckna ett symboliskt kontrakt med sjukvårdspersonalen, där han lovar mer resurser och personal och stopp för omotiverade omorganisationer, mot att personalen i gengäld jobbar aktivt med att utveckla sjukvården och effektivisera den.

Vid en valseger kan Henrik Fritzon tänka sig att samarbeta med alla partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna - och han tror på valseger.

– Vi har naturligtvis goda chanser. Vi räknar med att vi kan vinna valet, men det krävs naturligtvis hårt arbete. Ingenting är givet, men vi har stora förhoppningar, säger Henrik Fritzon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista