1 av 3
Gatutidningen Faktums chefredaktör varnar för hård konkurrens när en ny tidning säljs på Köpenhamns gator. Just den här säljaren har inte något med nyheten att göra. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT.
2 av 3
Den danska tidningen Illegal! säljs av drogmissbrukare i Köpenhamn. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Det är inte ett problem med flera gatutidningar i samma stad, tror Michael Lodberg Olsen, grundare av Illegal!. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.

Oro för att ny tidning gör det svårare för hemlösa

1:40 min

Den danska gatutidningen "Illegal!" säljs av drogmissbrukare och riskerar att konkurrera ut hemlösa tidningsförsäljare i Köpenhamn. Det tror chefredaktören på Faktum, som säljs av hemlösa i Sverige.

Bara ett hundratal meter ifrån magasinet Illegal!:s redaktion sitter ett tiotal personer på ett kafé och värmer sig. De är slitna och flera är äldre, men även några yngre killar slevar i sig soppa som de får gratis här. Utanför sitter en medelålders man och injicerar heroin. Det är bland dessa personer som gatutidningen Illegal!:s försäljare finns.

– Det viktigaste är att ge dem mer värdighet och sprida mer kunskap om droger i samhället, både det som är bra och dåligt, säger chefredaktören Michael Lodberg Olsen.

Han är öppen med att de som säljer tidningen ska använda pengarna till droger istället för att begå brott, och målet är att avkriminalisera droganvändarna.

Aaron Israelson, chefredaktör för svenska Faktum som säljs av hemlösa i bland andra Malmö och Göteborg, tycker att det är bra att man vill få till en debatt om drogpolitiken, men är kritisk mot hur man gör det.

– Det kan vara lite synd att man gör det genom att ställa gatutidningsförsäljare mot andra gatutidningsförsäljare, det är människor som har det jobbigt allihop, säger han.

Risken är att hemlösa danskar som säljer motsvarigheten till Faktum, Hus Forbi, kommer konkurrera med Illegal!-försäljarna i Köpenhamn. Båda säljs av socialt utsatta människor till samma typ av läsare, enligt Aaron Israelson.

– Det kan uppstå jobbiga situationer när de står på samma försäljningsplatser och konkurrerar om smulorna som faller ner från det stora bordet, säger han.

Men än så länge har försäljningen av danska Hus Forbi varken gått upp eller ner, och chefredaktören på den Köpenhamnsbaserade Illegal! tror inte att gatutidningarna kommer slå ut varandra.

– Vårt uppdrag är ett helt annat. I många andra huvudstäder jag besökt har de flera gatutidningar, och det fungerar bra där, säger Michael Lodberg Olsen.

I Malmö står Milan utanför en galleria. Han har sålt Faktum i många år och tycker inte att det är något fel med konkurrens mellan gatutidningarna:

– Eftersom det är kvalitén på tidningen som avgör om folk ska köpa tidningen eller ej, så enkelt är det, säger Milan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista