Malmö

31-åring åtalas för grooming

En 31-årig man i Malmö som misstänks ha utnyttjat ett stort antal unga flickor åtalas i dag. Mannen har uppmanat flickor ner till tolv års ålder till sexuella handlingar via webbkamera. Totalt hade han 185 kontakter i sitt Skypekonto.

Brottet betraktas som grovt eftersom den 31-årige mannen handlat systematiskt och mot ett stort antal flickor, förklarar Ulrika Rogland.

TT: Hur kom ni honom på spåren?

– Han var inledningsvis misstänkt för sexuellt ofredande i ett annat fall. Då beslagtogs datorn och vi upptäckte konversationerna, säger Rogland.

Åklagaren har bara avslutat en del av den stora förundersökningen.

– Vi håller fortfarande förhör med flickor i hela landet. Jag kommer fortsätta att väcka åtal i de delar som jag kan styrka brott, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Gemensamt för de flesta fallen är att mannen försökt få flickorna att posera för en webbkamera.

– I den fortsatta utredningen syns samma mönster. I vissa fall har han förmått flickorna att posera sexuellt. Utöver det har mannen ställt massor med sexuella frågor, till exempel om deras sexliv och sexuella erfarenheter, säger Rogland.

Antalet polisanmälningar om utnyttjande av barn för sexuell posering över nätet har ökat kraftigt de två senaste åren, från runt 200 fall till drygt 750 förra året. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Tidigare skedde brotten i svenska nätforum genom datorer, men nu ser polisen en klar förskjutning mot applikationer i smarta telefoner och läsplattor, vilket gör utredningsarbetet svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista