Foto: Jessica Gow/TT
Skåne

Forskare: Demens börjar tio år innan sjukdomen utvecklas

2:16 min

Svenska forskare har visat att sjukliga förändringar i hjärnan, det vill säga en lagring av så kallade senila plack, sker tio år innan en demenssjukdom utvecklas. Studien som gjorts på minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö kan få stor betydelse när nya läkemedel mot demens skall prövas.

– Det är ju jätteviktigt när man skall designa olika läkemedelsprövningar, för då bör man komma in så tidigt som möjligt innan demensen för att det skall ha effekt, säger överläkaren Oskar Hansson.

Ett viktigt verktyg för att kunna och utprova läkemedel som kan bromsa demens är alltså att ta fram nya metoder som gör det möjligt att ställa tidiga diagnoser. Varje år insjuknar 24 000 personer i Alzheimers sjukdom, men endast hälften av dem får en diagnos. En tidig diagnos gör att man kan sätta in läkemedel som, enligt överläkare Oskar Hansson, bromsar sjukdomsförloppet och påtagligt skjuter upp den tidpunkt då särskiltboende till slut måste bli aktuellt. Nu handlar det om att omsätta forskningsresultatet i den kliniska vardagen.

– Jag tror vi ligger väldigt nära att ställa tidiga diagnoser på ett säkert sätt, säger Oskar Hansson.

Idag lever 160 000 svenskar med någon form av demenssjukdom och forskarna i Malmö och Lund har helt inriktat sig på att tidigt följa patienter med lindriga minnestörningar, som sedan jämförs med en frisk kontrollgrupp. Det är en satsning som enligt forskarna nu börjar visa lovande resultat. Carita Rahm kom i kontakt med forskarna vid Minneskliniken efter en skrämmande upplevelse:

– Man bli ju rädd som jag som fick en hel black-out i huvudet och inte kom ihåg någonting och kom efter många undersökningar till minnesmottagningen, säger Carita Rahm.

För Carita Rahm var det en självklarhet att vara en av de 800 personer deltagit i de kliniska studierna.

– Jag är ju jätteglad att jag fick komma med på detta för att man känner sig säkrare på något vis. Man känner att man får back up.

Professor Lennart Minthon menar att forskningen som bedrivs är mycket lovande, dels vad gäller möjligheten att nu ställa tidig diagnos och dels möjligheten att prova nya läkemedel, men fortfarande är det alldeles för få patienter som inte får någon diagnos:

– Det tycker vi fortfarande är mycket baklagligt, men det jobbar vi mycket tufft med både specialistkliniker och vårdcentraler för att de skall bli bättre. För hittills är det rätt skamligt hur man har behandlat den gruppen hårt drabbade människor, säger Lennart Minthon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista