Petter Forkstam (MP) utmanar Karin Svensson Smith (MP). Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Södra Skåne

Splittring i MP om riksdagskandidat

4:51 min

Det är strid om topplatsen på Miljöpartiets lista för södra Skåne till riksdagsvalet. Valberedningen har föreslaget Karin Svensson Smith från Lund som förstanamn, men flera avdelningar vill hellre se hennes kollega Petter Forkstam i topp. Petter Forkstam själv tänker kämpa för platsen.

– Det känns som om jag fortfarande har stora möjligheter att fortfarande få medlemmarnas förtroende, och jag satsar helhjärtat på att jag ska bli etta på listan, säger han.

Hur ska det gå till?

– Just nu har jag redan stöd av fem avdelningar av elva möjliga, så jag har ganska stort stöd i Skåne.

Riksdagsledamoten Ulf Holm, som i dag representerar valkretsen, lämnar riksdagen efter tre mandatperioder, och det öppnar för strid om platsen. Valberedningen har bestämt sig för 57-åriga Karin Svensson Smith. På andra plats kommer en annan miljöpartist från Lund, Rolf Englesson, på tredje plats Angela Everbäck från Vellinge, och först som fjärde namn hamnar 30-årige Petter Forkstam.

Gerrit Hoogendoorn, som är sammankallande i valberedningen, motiverar placeringen av Karin Svensson Smith i topp.

– Hennes profil behövs i riksdagen och hennes kunskaper om trafik och järnväg i och med att det är en väldigt aktuell fråga. Hon är en kämpe på det området, och det är sådana vi behöver i riksdagen för Miljöpartiet, säger han.

Men slutgiltigt beslut om listorna tas på ett möte den första mars, då ombud från de elva kommunerna i valkretsen får rösta. Nyheterna har pratat med en del av dem – några har inte bestämt sig, men flera säger att de tänker stödja Petter Forkstam.

Karin Svensson Smith är glad över valberedningens förtroende och tror inte att den öppna striden om platsen riskerar att skada partiet.

– Tvärtom tycker jag att det är bra att många känner sig manade. Ju fler som kan känna att det är krafter på gång i Miljöpartiet som jag kan identifiera mig med, då visar vi att vi är ett parti som har en bred palett med olika åldrar, intressen, erfarenheter och inställningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista