Helsingborgs lasarett. Foto: Lasse Olsson/SR
Helsingborg/Åstorp

Fem månaders väntan på röntgen trots förtur

Fanns risk för allvarlig vårdskada
1:20 min

I fem månader fick en man från Åstorp vänta för att få en befarad cancersvulst i ena benet undersökt. Förklaringen från Helsingborgs lasarett är den långvariga bristen på radiologer och sjuksköterskor som ger köer till röntgen. Dessutom har en läkare förmodligen gjort ett misstag.

Det var i somras som en primärvårdsläkare skickade remissen till Helsingborgs lasarett. Det fanns en risk för elakartad cancer, och hon föreslog ultraljud och cellprovtagning. 

Men på den halvt sommarstängda röntgenavdelningen gjorde en annan läkare en  omprioritering och föreslog istället undersökning med magnetkamera. Den 82-årige patienten försattes i en kö med så kallad "förtur" – en kö som visade sig vara i nästan fem månader.

Först i november blev det magnetröntgen, och i januari opererades tumören bort och Åstorpsbon har inte behövt eftervård.

Fallet Lex Maria-anmäldes för risk för allvarlig vårdskada och har granskats av Inspektionen för vård och omsorg. Inspektionen är nöjd med att lasarettet har utrett ärendet och att vårdgivaren lovar åtgärder. 

Men det är små åtgärder. Man lovar gå igenom med personalen hur man väljer undersökningsmetod vid remisser, och man lovar att ta in personal från bemanningsföretag under sommartid. De långa kötiderna finns kvar, och just i dag är de över de tre månader som vårdgarantin föreskriver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".