1 av 2
Foto: Andreas H Nilsson/TT
2 av 2
Lena Cronqvist. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Morgon i P4

Relationsexpert: Alla i ett triangeldrama kan välja

6:06 min

Ett nödrop från en kvinna som är älskarinna till en gift man diskuteras idag av Morgon i P4:s egen familjeterapeut Lena Cronqvist. Som inte kommer med några klara utsagor om vad hon eller de andra två i triangeldramat bör göra.

- Alla har ett eget val, säger Lena Cronqvist. Och vi vill ofta både ha kakan och äta den.

Så här skriver kvinnan till oss:

"För tre år sedan träffade jag en man som jag blev mycket förälskad i. Vi hade en kort relation, och sen berättade han för mig att han var gift och hade barn. Jag blev helt förtvivlad eftersom jag kände att han var mannen i mitt liv. Efter många och långa samtal bestämde han sig för att lämna sin fru och fortsätta med mig. Men hans fru hotade med att hon kanske inte ville leva utan honom, och då backade han tillbaka till henne.

Vi har fortsatt att träffas, men det är alltid på hans villkor. Han säger att han bara tänker på mig och att han ska skiljas när det blir rätt läge. Det känns som om jag sitter fast. Varannan dag bestämmer jag mig för att göra slut, varannan dag hoppas jag. Hjälp!"

- Det här är ganska vanligt. Många har det så här, säger Lena Cronqvist. Och ingen är någon bov i dramat. Man hamnar i situationer på grund av sina känslor. Mannen har träffat någon som känns rätt, men lever i sin familj och kan inte bestämma sig. Då blir det svårt.

Samtidigt är älskarinnans roll svår.

- I mitt huvud är älskarinnan någon som väntar på någon. Ett offer på något sätt.

Relationsexperten betonar att alla inblandade i ett triangeldrama har ett eget val.

Du säger inte rakt ut att hon borde lämna mannen?

- Alla i en sådan här triangel måste tänka, alla har känslor och alla har val. Hela livet handlar om att göra val. Och om jag väljer något innebär det alltid att jag väljer bort något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista