1 av 2
Foto: Per Lagerström/TT
2 av 2
Gilbert Tribo (FP), regionråd. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Skåne

Fortsatt oro inför hjärtsjukvårdsflytt

4:52 min

1 april kan Gert Jergman och andra patienter som haft hjärtinfarkter inte längre gå till privata kardiologer för vård. Istället tar regionens vårdcentraler över. Men oron är stor inför förändringen.

- När jag gick till vårdcentralen för länge sedan fick jag träffa olika läkare varje gång. Sedan skulle jag istället gå till privat kardiolog. Och han känner mig, vet vilken behandling och vilka mediciner jag fått, berättar Gert som är ordförande i Hjärt- och lungsjukas förening i Malmö.

Han säger att många medlemmar hört av sig och varit oroliga inför förändringen i vår när vårdcentralerna åter ska ta hand om hjärtsviktsvården. Även om flytten varit känd ett bra tag finns oron kvar.

- Kommer det verkligen att finnas kardiologer på alla vårdcentraler? undrar han.

Det ansvariga regionrådet Gilbert Tribo (FP) som är ordförande i regionens närsjukvårdsberedning säger att han förstår oron.

- Men avtalen med de privata löper ut. Vi kan inte förlänga, utan måste göra en regelrätt upphandling. Och då är det ju inte säkert att de nuvarande får fortsätta.

Gilbert Tribo påpekar också att förändringen gjorts efter diskussioner i en arbetsgrupp där bland andra Hjärt- och lungsjukas förening varit med. Att informationen inte nått fram beklagar han, men han hoppas ändå att hjärtsviktsvården ska bli bättre - inte sämre.

- Jag är fullt övertygad om att vi kommer att ha kardiologer ute på i stort sett alla vårdcentraler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista