Tågurspårningen uranför Laholm orsakades av snödrivor. Foto: Sveriges Radio
Laholm

Olyckståget körde i 180 kilometer i timmen

Öresundståget som spårade ur norr om Laholm i måndags körde betydligt fortare än vad Trafikverket sade direkt efter urspårningen. Tåget körde i 180 kilometer i timmen.

Trafikverket angav i början farten vid olyckstillfället till cirka tio kilometer i timmen. Men det var den fart med vilken föraren efter urspårningen försiktigt sökte föra tåget fram till stationen i Laholm.

Enligt Veolia Transport som körde tåget har föraren lämnat ifrån sig en rapport där det framgår att farten var 180 kilometer i timmen.

– Det är den fart som tåget ska hålla på den sträckan, säger Susanne Müller, presskontakt på Veolia Transport.

Den så kallade ATC-lådan - som motsvarar flygets svarta låda -  har inte analyserats ännu. Susanne Müller tror att den analysen kan vara klar i nästa vecka.

Både Trafikverket och Veolia Transport tror att orsaken till urspårningen är att tåget körde in i en snödriva som blandats upp med jord från omgivande åkrar.

Trafikverkets utredning om urspårningen väntas vara klar om tre månader. Urspårningen ledde till stora förseningar för resenärerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista