Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
Malmö

MSO ingen fullstor orkester trots anslag

1:28 min

Malmö symfoniorkester har fortfarande inte anställt alla de musiker som man fick anslag av Region Skåne och Malmö stad för att anställa med start redan 2005. Orkestern har idag 91 tjänster - målet var 97.

Och att man tagit emot bidrag utan att utföra det man skulle, tycker ordförande i Region Skånes kulturnämnd miljöpartisten Yngve Petersson är dåligt.

Redan 2005 kom Malmö stad och Region Skåne överens om att tillsammans anslå mer pengar så att orkestern kunde utökas och bli en fullstor symfoniorkester - målet var 97 musiker.

Utökningen skulle ske successivt över en femårsperiod med totalt 10 musiker. Men 2012 slog en utredning fast att man dittills bara anställt 4. Skälet var orkesterns dåliga ekonomi. Och idag 2 år senare har man fortfarande inte byggt ut orkestern fullt. Man är 91. Men det tillåter överenskommelsen, säger MSO:s ordförande Birgit Hansson.

- Vi har inte fått uppräkning i samma takt som löneökningen. Då har vi fått luta oss på den klausulen som förhandlades fram med regionen där det står att utbyggnad ska ske när så ekonomin tillåter. Det finns ingen mening med att utöka orkestern och sedan avskeda samtidigt.

Du tycker inte att det är lite omoraliskt att ta emot pengar och sedan inte utöka orkestern?

- Nej, inte när överenskommelsen är gjord som den är gjord.

När blir det en fullstor orkester då?

- När ekonomin tillåter.

Men andemeningen var trots allt en utbyggnad. Yngve Petersson tycker att den ska genomföras.

- Det är ytterst problematiskt. Självklart har vi som grundkrav att det man får resurser för sak man också genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista