Foto: John Alexander Sahlin/TT
Malmö

Unikt beslut att ta om rättegång

2:01 min

Den stora rättegången i Malmö tingsrätt om bluffakturor, mot företaget 118 108, kommer att tas om och hela den sittande rätten ska bytas ut - det beslöt tingsrättens ledning i dag efter avslöjandet om jäv.

– Ja, det är klart att detta är det sämsta tänkbara scenariet ur flera avseenden. Detta är en jätterättegång även för en tingsrätt som Malmö, det är en av våra absolut största rättegångar någonsin, sett till antalet dagar, konstaterar chefsrådman Lennart Strinäs.

Det var i helgen, som det framkom att en av domarna lagt fram en lapp till åklagaren med en alternativ brottsrubricering, vilket tolkades som att han tagit ställning i skuldfrågan och försökte påverka utgången. I dag beslöt tingsrättens chef, Eva Wendel Rosberg, och en nämnd att hela rättegången måste tas om.

– Jag tycker förstås att det här är väldigt, väldigt allvarligt Det var ett väldigt tungt beslut att ta, men samtidigt nödvändigt, säger Eva Wendel Rosberg och förklarar varför alla sex måste bytas ut:

– Det styrande är egentligen att ordföranden bedöms som jävig och att förtroendet för honom är rubbat på ett mycket allvarligt sätt. Man kan kanske uttrycka sig som att det sedan smittar av sig på övriga rätten. Det här handlar inte om att domarna och de övriga egentligen är jäviga eller tagit ställning utan om hur det ser ut för den objektive bedömaren.

Att stora rättegångar tas om hör till ovanligheterna och i Malmö är beslutet unikt:

Jag har aldrig varit med om att detta hänt förut, det här gick inte att förutse, säger Lennart Strinäs.

Eva Wendel Rosberg är av samma åsikt men konstaterar samtidigt att domaren bröt mot den normala rutinen, som innebär att han har möjlighet att kalla till sig åklagaren och berörd försvarsadvokat för att diskutera exempelvis en brottsrubricering - men att det alltid måste ske inför öppen ridå för att undvika misstankar om att något sker i smyg.

Dagens beslut innebär att tre månaders rättegång kan ha varit förgäves och att tre huvudåtalade, 19 medåtalade, 22 advokater och ett stort antal vittnen runt om i landet nu får ställa in sig på att börja om från början. Frågan är bara - när?

– Det finns tre personer häktade i det här målet och de har begärt att försättas på fri fot och på fredag klockan 9 blir det häktingsförhandling mot de tre. Blir det så att de ska kvarbli i häkte så får man räkna med att den här rättegången kan komma igång rätt snart igen. Sedan är det mycket administration och mycket folk som ska till så det lär ju några veckor, säger Lennart Strinäs.

– Jag vet inte, vi har stora mål som pågår och som är på ingång så här får det bli en prioritering mellan målen när vi ser vilka mål det finns häktade personer och vilka det inte gör det, för de mål där det finns frihetsberövade måste alltid gå före, säger Eva Wendel Rosberg och hoppas komma igång så pass snart att rättegången kan avslutas innan sommaren.

– Sedan är det självklart angeläget att detta ska komma snabbt fram när vi haft förhandlingar i flera månader och nu får detta avbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista