Foto: Hasse Holmberg/TT
Svalöv

Sex familjer blev fadderfamiljer

1:41 min

Sex familjer ansökte om och godkändes att bli fadderfamiljer till ensamkommande flyktingbarn, när Svalövs kommun för ett år sedan efterlyste familjer. Tanken är att faddrarna ska hjälpa de unga att hitta in i det svenska samhället.

En av familjerna är sexbarnsfamiljen On, och sedan knappt ett år tillbaka är de fadderfamilj åt 16-årige Ali.

– Det betyder jättemycket för mig. De är som en riktig "family", som min riktiga familj. Som jag tycker om, som jag älskar, säger Ali.

Henrik och Marie On berättar att det kändes naturligt för dem att ta sig an ett flyktingbarn, när kommunen efterlyste fadderfamiljer. Det har de inte ångrat.

– Det har varit mycket glädje faktiskt. Ali har smält in bra på ett naturligt sätt och funkat direkt och trivs jättebra tillsammans med barnen, säger Henrik On.

I början handlade det mycket om att göra saker tillsammans för att lära känna varandra. Nu är det mer vanligt familjehäng som gäller, men allt har inte varit enkelt.

– Det är många som ifrågasatt det här, berättar Marie On. Man har olika åsikter kring de här ensamkommande flyktingbarnen men vi har inte tagit annan ställning kring frågan än den mänskliga och det mänskliga behovet att man behöver kärlek och omsorg. Det behöver alla människor. Man måste känna med hjärtat och det har vi gjort.

Förhoppningen är att relationen ska bestå även när han blir myndig om ett par år.

– Vi bygger en vänskapsrelation, en typ av föräldra-barn-relation, och förhoppningsvis kommer den bara att växa vidare. Om Ali vill. Om han vill kommer vi att finnas kvar, och det har vi sagt till honom, säger Marie On.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista