Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Landskrona

Inga statliga pengar till Ventrafiken

Det är inte staten som ska rädda den ekonomiskt problemtyngda Ventrafiken utan Landskrona kommun - det konstaterar infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M).

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Karlsson ställde nyligen en direkt fråga till infrastrukturministern om inte staten kan gå in och stötta färjelinjen mellan Ven och Landskrona.

Catharina Elmsäter Svärd konstaterar att det visserligen rör sig om en allmän färjeled, men under kommunalt ansvar, och att det sedan 1993 inte är möjligt för staten att ge ekonomiskt stöd:

"Det är väghållaren Landskrona kommun som ansvarar för att en fungerande färjetrafik till och från Ven upprätthålls. Därmed är det också Landskrona som ytterst har att lösa de ekonomiska frågor som Anders Karlsson tar upp i sin fråga", skriver Elmsäter Svärd i sitt svar.

– Staten smiter från sitt ansvar när det gäller Ventrafiken, säger Anders Karlsson och lovar att fortsätta driva frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista